top of page

HET MANIFEST VAN DE OCTOPUS BEWEGING

 

DEFINITIES
Niet-lineair denken is denken langs onconventionele, atypische lijnen of op een niet-volgordelijke manier. Bij niet-lineair denken, leggen mensen verbanden tussen schijnbaar ongerelateerde concepten. Niet-lineaire denkers trekken conclusies en ontwikkelen ideeën, oplossingen en innovaties op basis van ervaring die ze hebben opgedaan in een verscheidenheid van gebieden. Ze hebben meer kans om te innoveren op manieren die verrassend en wereldveranderend zijn.

 

Multipotentialiteit is een psychologische en onderwijskundige term die gebruikt wordt om mensen te beschrijven die meerdere disciplines beheersen. Multipotentialisten zijn, over het algemeen, slimme, gedreven mensen met een verscheidenheid aan vaardigheden (in plaats van enkel diverse interesses), en een verhoogd leervermogen. Ze kijken naar de wereld op een unieke manier en staan bekend om hun sterke intellectuele en creatieve nieuwsgierigheid en een bovengemiddeld IQ.

 

Neurodiversiteit omvat groepen mensen waarvan de leden neurodivergent zijn. De aandoeningen ADHD, autisme, dyspraxie, en dyslexie maken deel uit van het fenomeen van “neurodiversiteit”. Neurodiversiteit is een sociale categorie vergelijkbaar met etniciteit, seksuele geaardheid, geslacht, of het hebben van een handicap. Niet alle neorodiverse mensen zijn niet-lineaire denkers of multipotentialisten.

 

WAT HET IS

De Octopus Beweging is een wereldwijde coalitie van niet-lineaire denkers en multipotentialisten verenigd door een verlangen om positieve verandering in de wereld te creëren.

 

WAAROM HET BESTAAT

We zijn er om acceptatie van en bewustzijn over de geweldige capaciteiten van atypische denkers te bevorderen en onze diverse ervaring, expertise en polymathische vaardigheden in te bedden in instellingen die bereid zijn om de lastigste uitdagingen van vandaag en van morgen aan te pakken.

 

WAT WE GELOVEN

De wereld is overgespecialiseerd. We leven in een maatschappij die gedomineerd wordt door specialisten die de neiging hebben om iedereen in een hokje te plaatsen. Maar veel niet-lineaire denkers kunnen of willen niet gedefinieerd worden door één enkel label of één enkel hokje.

 

Labels en hokjes belemmeren ons allemaal om ons ware potentieel te bereiken. Specialisten zijn waardevol en belangrijk, maar wanneer het al te gespecialiseerd denken ons verdeelt, missen we kansen en lijdt de wereld eronder. Samen zijn we sterker.

 

Het is tijd voor specialisten om onze waarde te erkennen. Elke vaardigheid die we verwerven is een vorm van valuta. Niet-lineaire denkers verdienen het om serieus genomen te worden door werkgevers, HR-afdelingen, en natuurlijk, door specialisten.

 

We hebben de collectieve kracht om de wereld te veranderen. Niet-lineaire denkers zijn een geweldige, maar onderbenutte, en vaak verkeerd begrepen, hulpbron. We hebben een grotere aanwezigheid nodig in organisaties, bedrijven en overheden die voorvechters zijn voor positieve verandering en verdienen dat ook.

 

WAAR WE GOED IN ZIJN

Synthese van ideeën. Wij zijn goed in het combineren van twee of meer gebieden en het creëren van iets nieuws waar gebieden bij elkaar komen. Onze natuurlijke waardering voor nieuwheid en verscheidenheid leidt ertoe dat we een breed scala aan interesses hebben waaruit we inspiratie kunnen putten. 

 

Snel leren. Wij zijn niet bang om nieuwe dingen te proberen of buiten onze comfort zone te treden. We brengen alles wat we hebben geleerd mee bij alles wat we doen en nemen onze vaardigheden mee naar andere disciplines, zodat we nooit bij nul beginnen.

 

Aanpassingsvermogen. We putten uit een enorme hoeveelheid ervaring en expertise om te veranderen in wat er in iedere situatie van ons gevraagd wordt. Het vertalen tussen verschillende manieren van denken is onze tweede natuur. Fast Company noemt dit de belangrijkste vaardigheid voor de 21ste eeuw. 

 

Oplossingen vinden. We proberen instinctief problemen op te lossen. Altijd. Verbanden leggen, in alle richtingen, op zoek naar nieuwe of betere manieren om dingen te doen is hoe wij werken. Innovatie en ideeën zijn onze passie.

 

Samenwerking. We raken geïnteresseerd en gaan er enthousiast helemaal voor. We genereren veel ideeën zonder dat het ons veel kost. En we kunnen ons instinctief inleven in veel verschillende mensen en culturen, wat ons uitzonderlijke leiders maakt.

 

WAAROM HET VAN BELANG IS

De wereld heeft nu meer dan ooit niet-lineaire denkers nodig. 

 

Kijk naar de huidige stand van zaken en je ziet een epidemie van desinformatie, pandemische ziekten, wankelende democratieën, stijgende kosten voor gezondheidszorg en onderwijs, een groeiende kloof tussen de 1% en alle anderen, de invloed van AI, en boven alles, een planeet in gevaar. 

 

De uitdagingen waarvoor de mensheid zich momenteel op aarde gesteld ziet, zijn de meest extreme en belangrijkste in de geschiedenis. Alles verandert continu en die verandering gaat steeds sneller. Om te slagen en te overleven zijn nieuwe perspectieven en creatieve manieren van werken van vitaal belang. 

 

Niet-lineaire denkers zijn slechts een deel van de oplossing. Om de toekomst te creëren die we allemaal wensen, moeten we onze krachten bundelen met specialisten en zo superteams van vernieuwers en probleemoplossers vormen. 

 

De oplossingen liggen niet op Mars. Ze zijn hier op aarde, in een grote zee van specialisten en de collectieve geesten van The Octopus Beweging.

 

WAAROM EEN OCTOPUS?

De octopus is om vele redenen onze geweldige mascotte:

 

Ze hebben negen hersenen, waardoor ze beschikken over grote intelligentie en unieke probleemoplossende vaardigheden.

Ze hebben acht armen die elk onafhankelijk kunnen bewegen, waardoor ze kunnen testen, leren en meerdere dingen tegelijk kunnen doen.

Ze hebben drie harten die blauw bloed pompen, waardoor ze ook in oncomfortabele wateren goed gedijen.

Ze gebruiken camouflage om zich snel aan te passen aan elke situatie. 

En ze hebben hun eigen unieke DNA, vaak omschreven als buitenaards, wat resoneert met degenen onder ons die het gevoel hebben er niet bij te horen.

 

OPROEP TOT ACTIE

Als jij je identificeert als een niet-lineaire denker en/of een multipotentialist sluit je dan aan bij de beweging.

 

Als je de waarde die niet-lineaire denkers en multipotentialist bieden herkent, steun dan de beweging. Maak gebruik van een onderbenutte bron en neem contact met ons op om je grootste uitdagingen aan te pakken.

 

En wie je ook bent, luister naar onze podcast, pre-order ons boek, of schrijf je in om als eerste onze documentaire te zien.

 

Word lid van onze facebook groep: https://www.facebook.com/groups/theoctopusmovement

bottom of page